Gulaš sa seljačkim knedlama
Potrebni sastojci:
- 1 kašika slatke ml. paprike
- 1 mala kašika ljute ml. paprike
- 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna
- 2 čena belog luka sitno seckanog
Crni luk iseći sitno i prodinstati na ulju, dok ne porumeni, pa dodati meso isečeno na kocke. Sadržaj začiniti sa malo soli i vegete, pa dinstati dok ne omekša za oko 80%. Zatim dodati slatku i ljutu papriku, malo prokrčkati i naliti sa oko 1l vode. Dok gulaš ne proključa umutiti knedle tako što se od 200gr brašna i 2 jajeta uz dodatak soli i malo vode umuti gusta masa, koja se kida kašikom i spušta u gulaš, koji lagano ključa. Dok se knedle ne skuvaju potrebno je oko 10-15 min. U međuvremenu ukus doterati dodavanjem soli, bibera, vegete, belog luka,peršuna,vina,sirćeta,šećera i paradajz soka.
Napomena: Masa se može zgusnuti po želji, dodavanjem brašna prethodno razmućenog u vodi.
Pileći paprikaš na mađarski način:
2 glavice crnog luka se isprže na ulju da dobiju zlatno žutu boju(naravno luk treba jako sitno da se isecka),tada se dolije malo vode,dodaju začini(so,aleva paprika,biber ne ide u paprikaš),na to se baci meso(to jest unutrašnjice srce,džigerica itd.,pa krila,vrat,belo meso i leđa presečena napola),to se promeša,onda se ubaci krompir,još jednom promeša i nalije sve vodom...treba da bude baš više vode,ne koliko za supu,ali da bude baš onako prekriveno vodom...to se krčka dok krompir i meso nije kuvano...tada da bude još kaloričnije naprave se knedle...jedno jaje se razmuti,posoli,doda se kašika prezle i toliko brašna da se dobije kompaktna masa,koju onda u ključali paprikaš se stavlja kašikom...to ćeda upije višak te vode koja je bila nalivena,i kada su i knedle kuvane paprikaš je gotov.