Torte i kolači

Rum torta

6 žumanaca i 21 deka šećera, umutiti dok ne bude gusto, tome dodaj 15 deka brašna, i na posletku od 6 belanaca čvrstu penu. Modlu dobro namaži ipospi brašnom. Tri frtalja testa ispeci u modli a ostatak testa meti malo natrvene čokolade i to ispeci posebno i napravi sitne kocke. Tortu ispeci, preseci i ostavi do upotrebe. Fil : 5 žumanaaca i 5 kašika šećera muti dugo, meti kašiku brašna, i kuvaj sa 3 deci mleka dok ne bude gusto, skini sa vatre umešaj 1 deka belog želatina, koji si predhodno potopila u mlakoj vodi, sve izmešaj i naposletku, 2 deke šlag obreta i 1 kašiku finog ruma. Kocke umešaj u krem i filuj tortu. Ostavi čista krema bez kocki i pomaži tortu hladnu.

Marija torta

14 deka šećera, sa 6 žumanaca dugo mešati, 7 deka samlevenih oraja i 7 deka samlevenih badema i jedna ruda trvene čokolade i običnu kašiku samlevene crne kafe, sve dobro izmešati i dodati penu od 6 belanaca. Fil : 6 žumanaca, dugo mešati sa 6 kašika šećera i tome dodaj 8 kašika jake crne kafe, i sve prokuvaj. Kad se ohladi umutiti još 28 deka šećera i 20 deka putera a istim filom je prevuci.

Moka torta

8 celih jaja, sa 15 deka šećera mešati, kad se umeša dodati 15 deka badema, ili oraha, 5 deka brašna i vanil i peci u dve modle. Fil : 3 žumanceta mešaj sa 15 deka šećera, umešano meti na vatru da se kuva, kad se ohladi dodaj 15 deka putera, 3 kašike jake crne kafe pomaži tortu i zaspi svu orasima.

Carigradska torta

45 deka šećera, 6 belanceta i malo sirćeta, i dugo mešati, dok ne bude gusto a kao za pusle, i tada dodati 3 kašike vrućeg meda i malo vode, i mešati u kraj vatre ili na pari, dok ne bude ponovo gusto i stavi oraje ili smokve pola kile, meti tri cele oblatne a filuj dva puta.


Sejkina torta

2 jajeta, 60 deka brašna, 10 deka masti, 12 deka šećera, kašiku ledenog kvasca. Fil : jedna šolja mleka, 10 deka brašna, 10 deka kakaoa, 38 deka šećera.

Torta od oraja

Umutiti 8 žumanceta sa 21 dekom šećera, 21 deku isečenih oraja, penu od 6 belanceta, 4 kašike ruma nakvašene prezle dobro izmešati uspi u kalup, i meti da se peče, raseci na dvoje i sastavi pekmezom od kajsija, a od gore prevuci glazuru : 18 deka vanil šećera, 3 kašike hladne vode, mešaj dok se ne zgusne, premaži tortu, po ivici i ukrasi je sa jezgrom od oraja.
Kiflice sa orasima 
60 deka brašna, 20 deka putera, 2 kašike šećera, 1 žumanjac, 1 deka kvasca u pola šolje mleka, od bele kafe, zamesi sve i ostavi jedan sat da krene. Fil : malo mleka, šećera i oraja da se kuva, a može malo i maka.


Natalija torta

28 deka samlevenih oraja i badema, 28 deka šećera, 28 deka brašna, 28 deka putera, 6 žumanceta, sve zajedno izmešati, i testo podeli na 6 jednakih delova, od kojih se svaki jednako okruglo razvije da bude kao pogača, od kalupa u kojoj se peče torta na tihoj vatri. Fil : umutiti 6 kašika šećera, 6 kašika pekmeza od kajsija, pena od 4 belanceta, dobro izmešaj i sastavljaj u ploče.

Torta bez jaja

Umutiti 14 deka putera, 14 deka šećera, 14 deka badema ili oraja samlevenih, sok od jednog limuna i koru, 14 deka brašna, sve zajedno zamesi i peci.


Torta od kafe

Umutiti 12 žumanjaca sa 19 deka šećera, dodaj 19 deka čokolade, potopljene, 19 deka samlevenih oraja i 30 zrna sitno istucane kafe, sve dobro izmešaj i penu od 12 belanaca i polako peci.Juriet torta

10 žumanceta, 28 deka šećera, 28 deka samlevenih oraja, jednu kašiku prezle, 10 belanaca šne, dobro peci i na tri dela hladno iseci. Fil : 6 žumanceta, 21 deka šećera, ¼ litre mleka, 21 deka putera, 4 rude čokolade rastopljene, kuvaj dok ne bude gusto, ostavi da se ohladi i hladnu filuj.

Torta od masti

U činiju ulupati 28 deka masti, bugo mešati sa 28 deka šećera, 6 žumanaca dodaj, 14 deka brašna, dobro izmešaj, penu od 6 belanaca, i sok od pola limuna izmešaj i uspi u kalup i metni da se peče.