supe i čorbe


BAKINE SUPE I ČORBE:





Ratarska čorba:


Glavica crnog luka, i 1 koren peršuna iseckaju se na kockice, pa posole i izdinstaju da luk postane staklast, dolije oko 1 l vode, i 1/4 kg mladog graška, pa kad je grašak gotov, ubaci se sitno seckano lišće peršuna , malo aleve paprike, i knedle (one što se vade kašikom).Kad knedle isplivaju, onda je gotovo.


Knedle:


Šolja brašna, 1 jaje, malo soli - oprezno se dodaje hladna voda, i mesi varjačom dok se ne sjedini, a nije loše i kad malo odstoji, jer se onda pokaže da li su previše mekane. Testo treba da je malo čvršće nego za krofne, ali ne previše tvrdo.
(ako je previše mekano, već prva knedla će se raspasti, pa se može popraviti stvar)
U čorbi koja vri, prvo pokvasiti kašiku, pa vaditi po malo testa (upola manje nego što treba da budu knedle, jer će malo da naraste) i umakati u vrelu čorbu, gde će otpasti - pa tako dok se testo ne potroši.




Vojvodjanska corba od rasola:


Izdinsta se glavica crnog luka, ili praziluk sa dimljenom slaninicom, isečenom na kockice. Onako, podliva se vodom dok luk baš ne omekša. Doda se kobasica isečena na kolutove i proprži oko pet minuta.
Pospe se brašnom i alevom paprikom i prelije sa pola rasola, pola vode. Uspe se pirinač ili tarana; kad se to skuva, izumeša se jaje i pavlaka i polako umeša u čorbu. Na kraju se pospe ljutom tucanom paprikom.







Čorba sa slaninom




Click the image to open in full size.
Sastojci
  • 100 grama mesnate sušene slanine
  • 120 grama korena celera
  • 3 krompira
  • 1 praziluk
  • 2 šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 1 crni luk
  • 2 kocke supe
  • 200 ml pavlake
  • malo putera
  • so
  • biber
Način pripreme

Slaninu narežite na kockice. Celer i krompir ogulite i narežite na tanke ploške, a praziluk i šargarepu na kolutiće. Slaninu propecite na malo ulja, dodajte krompir, šargarepu, celer, praziluk i naseckani crni i beli luk. Sve dobro prodinstajte, a zatim dodajte kocku kokošije supe, zalijte s litrom vode i polako kuvajte. Kad povrće omekša, po potrebi dosolite, pobiberite, umešajte pavlaku i rastopljeni puter.





Ljuta krem čorba od krompira




Click the image to open in full size.
Sastojci
  • 6 većih skuvanih krompira
  • 2 kašike susama
  • 50 grama putera
  • 1 ljuta suva papričica
  • 1,5 l pileće supe (može i od kocke)
  • suvi začin
  • 200 grama kisele pavlake
    Način pripreme

    Krompir obariti kao za pire, pa ga izmiksati. Posebno na puteru propržiti susam i seckanu ljutu papričicu. Dodati izmiksan kuvan krompir, na naliti supom. Kuvati još desetak minuta uz dodatak suvog začina i soli po ukusu.
    Skloniti sa vatre i začiniti razmućenom pavlakom. Fino ide sa kockicama prepečenog hleba.





    Čorba od suvog vrata a la baka

    Sastojci:

    •   400 gr dimljenog svinjskog vrata
    •   500 gr krompira
    •   2 jaja
    •   2 kocke za supu
    •   prah za krem supu od pečuraka
    •   1 glavica luka
    •   200 ml pavlake
    •   50 gr brašna
    •   peršun
    •   ulje
    •   so i biber

    Click the image to open in full size.

    Priprema:
     



    U šerpu sa vodom na šporetu stavimo kocke za supu. 
    Dodamo parčad svinjskog vrata i krompira, poklopimo i ostavimo da se kuva. 
    U tiganj sa zagrejanim uljem pržimo sitno seckani luk. 
    Dodamo brašno, promešamo i zapršku dodamo u šerpu. 
    Prašak za krem supu od pečuraka razmutimo u malo vode i dodamo u šerpu. 
    Dodamo mešavinu pavlake i žumanaca. 
    Peršun sitno iseckamo i dodamo pred kraj kuvanja. 
    Prespemo u činiju za posluživanje čorbe. 
      
    Kisela čorba sa svinjetinom

    Sastojci:

    •   500 gr svinjskog mesa sa kostima
    •   veza zeleni
    •   manji celer
    •   2 glavice crnog luka
    •   2 krompira
    •   2 kašike vinskog sirćeta
    •   2 čena belog luka
    •   peršunov list
    •   aleva paprika
    •   ulje
    •   so i biber

    Priprema: 

    U vrelu vodu stavite svinjsko meso isečeno na krupnije komade da se kuva. 
    Pred kraj meso odvojite od kostiju, vratite u supu i ostavite još malo da se krčka. 
    Posebno skuvajte zelen, celer i krompir i dodajte mesu. 
    Posebno propržite sitno sečeni crni luk, dodajte brašno i pržite dok blago ne porumeni, 
    zatim i alevu papriku i sve sipajte u čorbu. 
    Kad čorba prokrčka zajedno sa zaprškom, posolite je i pobiberite. 
    Pre služenja čorbu začinite sirćetom i sitno seckanim belim lukom i peršunom. 


    Seoska čorba






    Potrebno je: (za 4 osobe)

    Vreme pripreme: 45 min.

    • 500 g krompira
    • 500 g paradajza
    • 3 paprike
    • 2 kašike brašna
    • 1 glavica luka
    • 0,5 dl ulja
    • 2 kocke za supu
    • 2 žumanceta
    • 2 dl kiselog mleka
    • 1/2 veze peršuna
    • mešavina začina, so, biber

    Priprema:

    1. Oguljen krompir, paradajz i papriku iseći na kocke, a luk sitno iseckati.

    2. U dublji lonac sipati 1,5 l vode, te dodati kocke za supu, krompir, papriku i paradajz, i ostaviti da se kuva dok povrće potpuno ne omekša.

    3. U tiganju na ulju pržiti crni luk dok ne omekša, a potom dodati brašno i kratko propržiti.

    4. U ključalu čorbu sipati zapršku od brašna i luka, dodati peršun i začine po ukusu, pa kuvati još 15 minuta.

    5. U gotovu čorbu dodati mešavinu žumanaca i kiselog mleka te promešati.





    Krem supa od paradajza Click the image to open in full size.

    Sastojci

    • 1,5 kg iseckanog paradajza
    • 1 glavica luka
    • 2 cesnja belog luka
    • 4 case vode
    • 1 kasika paradajz koncentrata
    • 1 kasika secera
    • 1 maggi kocka povrce ili kasika vegete
    • 1 kasika ulja
    • 1 casa slatke pavlake

    Priprema

    Izdinstati iseckan luk na ulju, dodati i sitno seckan beli luk, dinstati jos malo, dva minuta, pa dodati paradajz, koncetrat paradajza, vodu i zacine i kuvati dvadesetak minuta na srednjoj temperaturi. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Supu izmiksati u blenderu, dodati slatku pavlaku i pre sluzenja podgrejati jos malo.