субота, 28. новембар 2009.

GLAVNA JELA NA BAKIN NAČIN:


Gulaš sa seljačkim knedlama


Potrebni sastojci:

  • 600 gr junećeg mesa

  • 400 gr svinjskog mesa

  • 500 gr crnog luka

  • 3 kom lovorova lista

  • 1 kašika slatke ml. paprike

  • 1 mala kašika ljute ml. paprike

  • 0,5 dl ulja

  • so, biber, vegeta

  • 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna

  • 2 čena belog luka sitno seckanog

  • 1 dl crnog vina

  • 1 dl paradajz soka

  • 5 gr šećera

  • 1 kašika sirćeta

  • 200 gr brašna

  • 2 kom jaja

Crni luk iseći sitno i prodinstati na ulju, dok ne porumeni, pa dodati meso isečeno na kocke. Sadržaj začiniti sa malo soli i vegete, pa dinstati dok ne omekša za oko 80%. Zatim dodati slatku i ljutu papriku, malo prokrčkati i naliti sa oko 1l vode. Dok gulaš ne proključa umutiti knedle tako što se od 200gr brašna i 2 jajeta uz dodatak soli i malo vode umuti gusta masa, koja se kida kašikom i spušta u gulaš, koji lagano ključa. Dok se knedle ne skuvaju potrebno je oko 10-15 min. U međuvremenu ukus doterati dodavanjem soli, bibera, vegete, belog luka,peršuna,vina,sirćeta,šećera i paradajz soka.

Napomena: Masa se može zgusnuti po želji, dodavanjem brašna prethodno razmućenog u vodi.

Pileći paprikaš na mađarski način:

2 glavice crnog luka se isprže na ulju da dobiju zlatno žutu boju(naravno luk treba jako sitno da se isecka),tada se dolije malo vode,dodaju začini(so,aleva paprika,biber ne ide u paprikaš),na to se baci meso(to jest unutrašnjice srce,džigerica itd.,pa krila,vrat,belo meso i leđa presečena napola),to se promeša,onda se ubaci krompir,još jednom promeša i nalije sve vodom...treba da bude baš više vode,ne koliko za supu,ali da bude baš onako prekriveno vodom...to se krčka dok krompir i meso nije kuvano...tada da bude još kaloričnije naprave se knedle...jedno jaje se razmuti,posoli,doda se kašika prezle i toliko brašna da se dobije kompaktna masa,koju onda u ključali paprikaš se stavlja kašikom...to ćeda upije višak te vode koja je bila nalivena,i kada su i knedle kuvane paprikaš je gotov.




Pileci paprikas sa knedlama




Sastojci:
  • Pileće meso, npr. 3 bataka sa karabatkom
  • 3-4 glavice luka
  • 2 kašike brašna
  • 1-2 kašičice aleve paprike
  • so

za knedle:
  • 3 jaja
  • 8 kašika brašna

Postupak:
1. Batak i karabatak razdvojiti.
2.Sitno iseckan crni luk dinstati u većoj šerpi na malo ulja i vode dokne postane mekan i staklast. Na početku dinstanja dodati kašičicu soli,pomoćiće da luk pusti vodu.
3. Spustiti meso i na srednjoj vatri nastaviti dinstanje dok meso ne ispusti svoj sok (10-15 minuta)
4. Zapržiti - preko mesa i luka sipati dve kašike brašna i alevu papriku, mešati da ne zagori.
5.Naliti vodu da sve prekrije, pojačati vatru, nastaviti kuvanje. Kadprovri smanjiti vatru i kuvati još pola sata. Probati čorbicu, dosolitipo potrebi. Ja ne stavljam Vegetu.
6. Tri jaja razmututi viljuškompa dodati (okvirno) 8 kašika brašna. Treba da se dobije srednje gustotesto koje se rasteže kao žvaka.
7. U paprikaš koji tiho vri kašikom spuštati komade testa. Noklice su gotove čim isplivaju na površinu što je jako brzo.
8. Isključiti ringlu i poklopljen paprikaš ostaviti još neko vreme na njoj.


Vojvodjanski paprikas u kotliću:


Potrebni sastojci (za 4 ješne osobe):
  • 1 kg crnog luka
  • 1 kg svinjskog mesa od buta
  • 1 kg junećeg mesa od buta
  • 600 g šampinjona
  • 600 g sveže paprike (najbolje različitih boja zbog lepog izgleda)
  • 600 g krompira
  • Nekoliko feferona
  • Paradajz sok (dunst, jelte)
  • So, biber, vegeta, aleva paprika, mast

Vreme pripreme: 3-5 sati (u zavisnosti od jačine vatre)

Priprema:

U kotlić sitno iseckati crni luk i u njega umešati jednu veliku kašiku masti. Krčkati bez vode dok se mast potpuno ne otopi (10 - 15 minuta),a zatim dodati jednu čašu vode i dinstati dok luk ne postane staklast iprovidan (još 20 - 30 minuta). Meso iseći na kocke i dodati u dinstan luk. Izmešati sve zajedno dok meso ne pobeli (minut - dva), zatim dodati vode tek da se meso prekrije, sipati malo soli, vegete i bibera i ponovo promešati. Krčkati dok meso ne odmekne (sat do sat i po) ionda dodati šampinjone sečene na listove papriku sečenu na kocke i parfeferona. Feferone možete seći na kolutove ili samo prelomiti na parmesta, ali nemojte ih nikad ubacivati cele jer tako nemaju mnogoefekta. Tako krčkati dok meso ne bude skoro gotovo (još oko 45 minutado sat), stalno dolivajući pomalo vode da masa ne bude pregusta, a kada meso bude skoro gotovo dodati krompir isečen na kockice. Kad se krompir malo skuva (desetak minuta) dodati pola čaše dunsta i malo aleve paprike, probati i po potrebi dodati još soli, bibera ili feferona. Kad krompir počne skoro da se raspada (a za to mu treba nekih pola sata)kotlić je gotov.

PRAZNIČNA PRASETINA

Za ovaj recept potrebno je slatko, malo, skroz posno i vegetarijansko prase, so, ulje, pivo i malo vode. I, da, dobro zagrejana rerna, koja ravnomerno peče.

Prase se, celo ili u delovima, stavi u dublju dovoljno veliku posudu, pa smesti u rernu. Ako je prase prethodno bilo zamrznuto, pre pečenja mora da se odmrzne, opere i osoli, sa iznutrašnje strane. Spolja se premaže s vrlo malo ulja.

Prase se zatim peče na jačoj temperaturi, kako bi se formirala fina krckava korica, smeđezlatne boje, i povremeno, ali redovno, preliva pivom, u koje je dodato malo soli, ulja i vode.

Prema tradiciji, pola piva ide u prase, pola u domaćicu / domaćina, dakle u osobu koja peče prase, jer ceo posao traje najmanje četiri sata da bi bio okončan kako valja.
Po želji u posudu može da se doda jabuka, narandža, ili nekoliko strukova bosiljka, ali to se radi tek kad je prase već skoro pečeno, da ovi dodaci ne bi promenili osnovni ukus mesa.
Tokom procesa pečenja, posuda u kojoj je prase napuni se slasnim sokovima, koji mogu da posluže kao osnova za odličan sos ili preliv za krompir pire.



Dimljeni jezik



Sastojci: za salamuru se uzima 8 kašika soli, 1 kašika kristal šećera, 35-40 izgnječenih bobica kleke, kašika izlomljenog koriandra, 10-15 zrna izgnječenog bibera, pola glavice veoma sitno iseckanog ili izrendanog crnog luka i dve kašike ruma. Ova količina je dovoljna za 3-4 goveđa jezika ili odgovarajuću količinu svinjskog jezika ili drugo meso.

Može se dimiti goveđi ili svinjski jezik, krmenadla odvojena od kostiju, ili neko drugo meso. Ova smesa se utrlja u jezik koji se položi u sud i prelije vodom da ogrzne. Jezici u toj salamuri stoje 10-12 dana. Svakog dana se okreću. Veće parče mesa se duže drži u salamuri. Komadi izvađeni iz salamure stavljaju se u čistu vodu koja se uveče promeni, takođe i sutradan, da se odstrani suvišna količina soli. Meso se zatim obriše, prosuši i nedelju dana se dimi. Jezik se upotrebljava kuvan. Sa kuvanog jezika se odstrani nejestiva bela opna i iseče se na tanke šnicle.

Dzigerica u krvi


Sastojci (za 6 osoba): 1 kg crna džigerica, 750 gr usirene krvi, 750 gr crnog luka, 3 kašike masti, so po ukusu.

Na mast upržiti sitno iseckan luk. Kad omekša, doda mu se na kockice isečena crna džigerica i dinsta pola sata. Na kraju dodati isečenu, usirenu krv i pržiti još petnaestak minuta, pa posoliti. Služi se kao toplo predjelo, u svinjokoljskom doručku, uz kiseli kupus, ili salatu iz turšije.

Džigerica u maramici



Sastojci (za 6 osoba): 1 kg crne džigerice, svinjska (plućna) maramica, 2-3 kašike masti, so po ukusu.

Tanko narezanu crnu džigericu (jetru) umotati u plućnu maramicu i pržiti na masti, sa malo vode, dok ne omekša. Posoliti je na kraju. Ako se prži sa ostalim mesom (kojem se kasnije doda) ne treba je soliti. Služi se sa ostalim pečenim mesom, (koje spretni mesar iseče pre nego što „rasplati” svinjče), uz kiseli kupus, krastavice, ili salatu iz turšije.

Svinjokoljski paprikas



Sastojci: 0,5 kg crne džigerice, 0,5 kg bele džigerice (pluća), 0,5 kg srca, 0,5 kg bubrega, 0,5 kg kožurice i ušiju, 2 do 2,5 kg sitnog mesa, 2 kg crnog luka, 2 ljute paprike, 100 gr soli, 50 gr slatke horgoške paprike, 2 lista lorbera.

Svinjokoljski (zabijački ili disnotorski) paprikaš vrhunski je specijalitet i „glavno jelo” svinjokoljskih svečanosti. Priprema se u većim količinama, a stare iskusne domaćice i posebno apetitlije tvrde da nikad nije tako dobar kao na dan svinjokolja.

Sitnije isečena iznutrice, meso, luk i dve zrele paprike staviti u veći sud, dodati pola litre vode, posoliti pa dinstati na laganoj vatri od 3 do 5 sati. Dvadesetak minuta pre kraja dodati slatku alevu papriku i lorber. Paprikaš služiti uz salatu od kiselog kupusa, ili salatu iz turšije.

Svinjski jezik iz salamure


Sastojci: 400 gr obarenog svinjskog jezika iz salamure, strugani ren, 1 pavlaka, sezonsko povrće za dekoraciju.

Svinjski jezik iseći po dužini i složiti na plitki sud za serviranje. Ukrasti sezonskim povrćem (rotkvice, paradajz i sl.). Ren i pavlaku izmešati, posoliti i kao sos servirati u posebnoj posudi (sosijeri). Na isti način može se pripremiti bareni juneći i goveđi jezik iz salamure, ili dimljeni jezik.

Paprikaš od kožurica



Sastojci (za 6 osoba): 1 kg svežih kožurica, 1 kg krompira, 1 kašika masti, 0,5 kg crnog luka, 4 do 5 češnjeva belog luka, 1,5 dl belog vina, pušla zeleni, 2 dl kuvanog ili 2 do 3 sveža paradajza, kašika aleve paprike, jedna ljuta papričica, so, biber, mešani slani začin, kašika brašna, 2-3 lista lorbera.

Sa kožurica pažljivo skinuti suvišnu masnoću, pa ih oprati i iseckati u rezance. Dodati kašiku masti, sitno iseckani crni i beli luk, posoliti, pa dinstati oko pola sata uz mešanje i povremeno dodavanje vode. Masi zatim dodati oko 1,5 l vode da ogrezne i kuvati oko dva sata. Na kraju dodati krompir, zelen (iseckanu na kolutove), biber, papriku, mešani slani začin, lorber i paradajz. Kad paprikaš ponovo provri, dodati mu 1,5 dl belog vina, začinima popraviti ukus, i sve kuvati još 20 minuta. Zimi služiti sa kiselim kupusom, salatom iz turšije, a leti sa paradajz salatom.

Crnogorske mušnice



U nekim krajevima Crne Gore i u nekim vojvođanskim krajevima priprema se jedan neobičan posni specijalitet: mušnice. Debela svinjska creva dobro se očiste, isperu i ostave da prenoće u crnom luku i sirćetu. Zatim se ponovo isperu, iseku na željenu dužinu i napune zamešenim kukuruznim brašnom. Po ukusu doda mu se i malo sala. Dime se dva-tri dana na malo toplijem dimu, kako bi creva pustila svoj masni sok. Dodaje se čuvenom crnogorskom kupusu raštanu, i doprinosi poboljšanju njegovog kvaliteta.