субота, 28. новембар 2009.

BAKINA PREDJELA I PRILOZI

Šufnudle
(U stvari se zovu valjušci od krompira)



Potreban materijal:1kg krompira, 2 jajeta, malo soli, brašna po potrebi. Ulje, prezle.
Krompir se skuva, ocedi od vode, i propasira. U pasiran krompir dodati jaja, malo soli, i brašna koliko je potrebno da se napravi nešto tvrđe testo. Od tog testa se naprave "kobacice" debljine prsta (ili palca, ko ima tanke prste ), i seku se na komade dužine 3-4 cm. Rasprostrti ih po dasci posutoj brašnom, da se ne bi lepile, pa ih spuštati u proključalu posoljenu vodu...kad isplivaju na površinu, gotove su, i treba ih dobro ocediti od vode, pa posuti prženom prezlom. (može se i izmešati, a količina prezle zavisi od ukusa - ima ko voli samo malo, ili baš mnogo...)
Mogu se jesti i kao toplo predjelo, ili večera, prelivene kiselom pavlakom. Uglavnom se služe kao prilog za najrazličitija variva.
Nije neobično i sresti se sa šufnudlama posutim šećerom.

Knedle od sira:






3 kašike masti (može to i sa uljem), 2kašike kiselog mleka, 3-4 jajeta, dobro umutiti, pa dodati 1/4 kg sitnog belog sira, 1 kašiku brašna, i 2 kašike griza, i umesiti varjačom. Naprašiti ruke brašnom, pa praviti loptice i spuštati ih u vrelu slanu vodu, dok ne isplivaju. svaku knedlu ocediti i ređati u posudu u kojoj će se služiti, pa preliti proprženim prezlama, ili proprženim grizom.
Uglavnom se služe kao dodatak pečenju, može i divljači, a dobre su i kao predjelo ili večera, uz jogurt.
Nisu loše ni sa sosom od višanja.


POGACICE SA CVARCIMA:

1/2l vruće vode sipati u veliku zdelu,ubaciti 1sk soli,i 1sk šećera,promešati i onda ubaciti pola kvasca,ponovo promešati,pa onda još dodati dobro natrpanu sk masti,to sve razraditi i onda dodati toliko brašna,koliko primi da se dobije lagano testo,tada testo ostaviti da odstoji i nadođe...onda oklagijom razvlačiti na četvrtast oblik...sredinu premazati vrelom vodom,tada sa leve strane prema desnoj prebaci 1/3 testa,tada opet premazati vrelom vodom i prekriti sa desne strane sa trećinom testa...onda sredinu ponovo premazati tom vrelom vodom pa od gore na dole opet trećinu testa prebacti,ponovo ide voda,i drugu trećinu preko...tada dobijemo jednu visoku četvrtastu masu testa...to prekriveno stoji pola sata...tada ponovo razvlciti testo,i cela ova procedura ide samo sa čvarcima...ponovo stoji 20 min...i još jednom ide isti postupak sa vrelom vodom...zadnji put odstoji 20 min,tada razvuci da bude debljine 2cm,nožem urezati ukoso u oba smera da se na testu dobiju male kockice...i onda modlom vaditi i stavljati u tepsiju,premazati jajetom i još posoliti i pobiberiti po ukusu,pa ubaciti u rernu....

Peci 30 minuta na temperaturi od 180 stepeni.